New Residence on the Water

The original intent had been to save and remodel the existing 1960’s structure.  When powder post beetles were discovered, the existing structure needed to be demolished and a new FEMA compliant house designed and built.

The scheme is designed to maximize views to Mt.Tam to the west around to the Golden Gate Bridge to the northeast.  Privacy and view protection for the neighbors was also a consideration.  The two masses: a bedroom wing and a public/living space wing are separated and defined by the flat roofed stair hall.

Fireproof, and slat air proof materials are incorporated, including a weather screen of Resysta panels fabricated from rice husks, and long used in Asia for boat decks.  The wood shutters in the front provide privacy from the uphill neighbors across the street while allowing light and air to penetrate the interior.

Photography: Jeff Zaruba

courtyard_panorama1_800pxfrom-tonys17119_800pxkitchen-117256_800pxmaster-bath-800pxrear-deck17269_800pxrear-deck17283_800pxrear-deck17296_800pxstairs17147_800pxstairs17178_800pxstairs17190_800pxstreet-elevation17203_800px